Corect

Publicat:

Corect este Turnicheți sau Turnichete?

Publicat de Daniel

În acest articol ...

Acest articol explorează forma corectă și utilizarea substantivului care desemnează dispozitivele de control acces instalate în diverse locații.

Acest articol explorează forma corectă și utilizarea substantivului care desemnează dispozitivele de control acces instalate în diverse locații.

Ce sunt Turnicheții sau Turnichetele?

Am observat o confuzie comună în folosirea termenului pentru dispozitivul de control acces montat pe un ax vertical, adesea întâlnit la intrări. Dilema se învârte în jurul formei corecte: este “turnicheți” sau “turnichete”?

Utilizarea incorectă poate cauza neînțelegeri sau poate reflecta o lipsă de cunoaștere a limbii române. În plus, alegerea greșită a formei poate afecta claritatea comunicației, mai ales în contexte profesionale.

Analizând normele limbii române și dicționare autorizate, vom clarifica forma corectă. Vom împărtăși, de asemenea, caractteristici și exemple pentru a înțelege mai bine cum și când sunt utilizate.

Forma corectă: Turnichete

Explicație

Forma corectă este “turnichete” pentru plural, derivând de la substantivul neutru “turnichet”, a cărui formă de plural respectă regulile gramaticale ale limbii române. Acesta se referă la un dispozitiv de control al accesului care permite trecerea câte unei singure persoane, fiind adesea întâlnit în metrouri, la intrarea în parcuri, aeroporturi, stadioane etc.

CuvântForma corectăForma incorectă
Singularturnichet
Pluralturnicheteturnicheți

De ce?

  • Gramatica limbii române: Cuvântul “turnichet” urmează regulile generale de formare a pluralului pentru substantivele neutre.
  • Utilizare comună: În documentații tehnice, manuale de utilizare și norme de siguranță, forma “turnichete” este larg utilizată.
  • (DEX): DEX citează “turnichete” ca fiind forma corectă de plural.

Exemple

  • Am montat turnichete la intrarea în fabrică pentru a controla mai eficient accesul.
  • Sistemele de turnichete oferă o varietate de opțiuni, inclusiv mecanisme bidirecționale și panouri de control acces.

Forma incorectă: Turnicheți

Explicație

Forma “turnicheți” este o eroare lingvistică, posibil rezultată dintr-o interpretare auditivă greșită sau dintr-o confuzie cu alte cuvinte din limba română. Această variantă nu este recunoscută de dicționarele limbii române și nici de ghidurile de utilizare profesională.

Citește  Casierie sau Caserie? Află cum se scrie corect

De ce?

  • Lipsă de suport gramatical: Nu există reguli în gramatica limbii române care să justifice formarea pluralului “turnicheți” pentru cuvântul “turnichet”.
  • Absența în DEX: Dicționarul Explicativ al Limbii Române nu recunoaște forma “turnicheți” ca fiind validă.

Exemple

  • Incorect: Am instalat două turnicheți la poarta principala.
  • Corect: Am instalat două turnichete la poarta principală.

Concluzie

Când vine vorba de dispozitivele de control acces montate pe un ax vertical, forma corectă și acceptată este “turnichete”. Asigurându-ne că folosim termenul adecvat, promovăm precizia în comunicare și respectăm normele limbii române. Pentru nevoile profesionale, recomand să vă referiți întotdeauna la ghiduri autorizate și la dicționarul explicativ al limbii române pentru clarificări.