Gramatică

Actualizat:

Înțelege Articolul prin Exemple Practice

Publicat de Daniel

În acest articol ...

Explorăm complexitatea și particularitățile articolului gramatical în limba română, o componentă esențială pentru structura și claritatea exprimării.

Articolul – infografic

Înțelege Articolul prin Exemple Practice

Ce este Articolul?

Articolul este o componentă esențială a limbii române, fiind o parte de vorbire flexibilă care însoțește de obicei un substantiv. Rolul său este de a indica cât de cunoscut este obiectul denumit de substantiv pentru vorbitori.

Articolul nu are un înțeles independent și nici o funcție sintactică, dar este un instrument gramatical vital pentru declinarea substantivului.

Utilizarea Articolelor în Limba Română

Articolele nu sunt folosite niciodată singure, ci sunt întotdeauna asociate cu substantive, adjective, pronume sau numerale.

ArticolExemplu
unun măr
oo fată
nișteniște cărți

Pe de altă parte, “-l”, “-le”, “-a” sunt plasate alături de un substantiv, adjectiv, pronume sau numeral.

ArticolExemplu
-lmărul
-lecărțile
-afata

Clasificarea Articolelor

În funcție de gradul de individualizare

Articolele pot fi clasificate în funcție de gradul de individualizare pe care îl exprimă și de poziția pe care o au față de cuvântul articulat. În funcție de gradul în care ajută substantivul la individualizarea obiectului denumit, articolul poate fi hotărât sau nehotărât.

Exemple:

Tip ArticolDescriereExemplu
HotărâtIndică un obiect cunoscutmărul
NehotărâtIndică un obiect nou sau necunoscutun măr

Poziția Articolului în Propoziție

În funcție de poziția față de cuvântul pe care îl articulează, articolul poate fi proclitic (stă înaintea cuvântului), enclitic (este adăugat la sfârșitul cuvântului) sau poate avea poziții diverse.

Tip ArticolPozițieExemplu
ProcliticÎnaintea cuvântuluiun măr
EncliticDupă cuvântmărul

În expresia “un măr”, “un” este un articol proclitic. Acesta este adesea folosit când se introduce un obiect sau o idee nouă în discuție și este adăugat înaintea cuvântului.

Citește  Înțelege Numeralul Cardinal Propriu-Zis prin exemple

În expresia “mărul”, “-ul” este un articol enclitic. Acesta este folosit atunci când obiectul sau ideea este deja cunoscută sau a fost menționată anterior.

Astfel, poziția articolului în propoziție poate oferi indicii valoroase despre contextul și semnificația cuvintelor în limba română.

Întrebări frecvente despre articol

 1. Ce este un articol?

  Articolul este o parte de vorbire care nu are un înțeles de sine stătător, dar ajută la formarea corectă a cuvintelor. Acesta este întotdeauna asociat cu un substantiv, adjectiv, pronume sau numeral

 2. Care sunt tipurile de articole?

  Există două tipuri principale de articole: hotărâte și nehotărâte.

 3. Ce este un articol proclitic?

  Un articol proclitic este un articol care este plasat înaintea cuvântului. De exemplu, “un” în “un măr”.

 4. Ce este un articol enclitic?

  Un articol enclitic este un articol care este adăugat la sfârșitul cuvântului. De exemplu, “-ul” în “mărul”.

 5. Cum știu dacă să folosesc un articol hotărât sau unul nehotărât?

  Alegerea între un articol hotărât și unul nehotărât depinde de cât de cunoscut este obiectul pentru persoanele care vorbesc. Dacă obiectul este cunoscut, se folosește articolul hotărât. Dacă obiectul este nou sau necunoscut, se folosește articolul nehotărât.

 6. Articolele sunt aceleași în toate limbile?

  Nu, articolele variază de la o limbă la alta. De exemplu, în engleză există doar un articol hotărât (“the”) și unul nehotărât (“a” sau “an”), în timp ce în română există mai multe forme de articole hotărâte și nehotărâte.

 7. Ce se întâmplă dacă omit articolul dintr-o propoziție?

  Omiterea articolului poate schimba înțelesul unei propoziții sau poate face propoziția gramatical incorectă. De exemplu, în română, “am văzut măr” nu este corect, în timp ce “am văzut un măr” sau “am văzut mărul” sunt corecte.