defapt sau de fapt
Corect

Actualizat:

De ce scriem “de fapt” și nu “defapt”?

Publicat de Daniel

În acest articol ...

Descoperă cum se scrie corect între "de fapt" și "defapt" și asigură-te că folosești întotdeauna forma corectă.

În limba română, există anumite cazuri care pot genera confuzii în ceea ce privește forma corectă a unor cuvinte sau expresii. Unul dintre aceste exemple este locuțiunea “de fapt”. Mulți oameni se întreabă care este forma corectă: “fapt sau defapt”?

Răspunsul este că singura formă corectă este “de fapt”. În acest articol, vom explora de ce este așa și cum se folosește corect această expresie.

Fapt sau Defapt: Care este forma corectă?

Forma corectă este “de fapt”, și nu “defapt”. “De fapt” este o locuțiune adverbială acceptată în limba română, în timp ce “defapt” nu există din punct de vedere gramatical.

De exemplu, “Vreau să spun, de fapt, că nu sunt de acord”. În schimb, forma “defapt” nu există din punct de vedere gramatical în limba română.

Locuțiunea “de fapt” și originea sa

Termenul “de fapt” provine din latinescul “de facto” și se folosește în limbaj juridic și înseamnă, în practică, că ceva este reglementat prin lege sau comportă din punct de vedere legal într-un anumit mod, dar există o practică bine stabilită într-o comunitate care poate fi diferită.

Expresii și Forme Corecte

Locuțiunea “de fapt” poate fi folosită în funcție adverbială sau adjectivală, și se scrie întotdeauna în două cuvinte. Iată câteva exemple:

  • De fapt, nu am primit niciun email.
  • Situația este, de fapt, mult mai complicată.

Află cum se scrie corect: “de fapt” și nu “defapt”, și acest aspect este neapărat condiționat de lege și reguli gramaticale.

Atentie la virgula

În cazul locuțiunii “de fapt”, virgula se pune de obicei înainte și, respectiv, după locuțiune, pentru a o delimita de restul propoziției. De exemplu: “Ea a spus, de fapt, că va veni mai târziu.”

Citește  De ce se scrie corect ideea și nu idea?

Concluzie: Scrie întotdeauna “de fapt”

Deci, să recapitulăm: forma corectă este “de fapt” și nu “defapt”. Această expresie este folosită în diverse contexte și situații și se scrie întotdeauna în două cuvinte, niciodată legat.

Este important să ținem cont de acest aspect atunci când scriem un email, un articol sau orice alt tip de text în limba română. În felul acesta, vom fi întotdeauna corecți din punct de vedere gramatical.