Într-o sau întro
Corect

Actualizat:

Cum este corect – într-o sau întro?

Publicat de Daniel

În acest articol ...

Mulți vorbitori de limba română se confruntă cu o problemă privind utilizarea corectă a expresiei "într-o" sau "întro". Această confuzie apare din cauza asemănării dintre cele două forme și a lipsei de claritate în privința regulilor gramaticale.

Mulți vorbitori de limba română se confruntă cu o problemă privind utilizarea corectă a expresiei “într-o” sau “întro”. Această confuzie apare din cauza asemănării dintre cele două forme și a lipsei de claritate în privința regulilor gramaticale.

Această problemă creează confuzie și incertitudine în rândul vorbitorilor de limba română, mai ales atunci când trebuie să utilizeze aceste forme în scriere sau în vorbire. Există tendința de a folosi forma “întro” ca o abreviere a expresiei “într-o”, dar acest lucru este incorect gramatical. Aceiași confuzie apare și în cazul într-un sau întrun și vino sau vin-o care sunt adesea folosite incorect.

Pentru a evita confuzia și pentru a utiliza forma corectă, trebuie să se țină cont de următoarea regulă: articolul hotărât feminin “o” trebuie să fie separat de prepoziția “în” prin intermediul cratimei pentru a forma corect prepoziția “într-o”. Astfel, se va folosi “într-o” atunci când se dorește să se exprime o locație sau o situație specifică în care se află sau se desfășoară ceva.

Exemple de folosire corecte într-o.

  1. “Am găsit o carte interesantă într-o librărie.” (prepoziție)
    Aici, “într-o” indică locația specifică în care a fost găsită cartea, adică într-o librărie.
  2. “M-am întâlnit cu prietena mea într-o cafenea.” (prepoziție)
    În acest exemplu, “într-o” indică locul specific în care a avut loc întâlnirea, adică într-o cafenea.
  3. “Am petrecut o seară frumoasă într-o grădină botanică.” (prepoziție)
    Aici, “într-o” indică locația specifică în care s-a petrecut seara frumoasă, adică într-o grădină botanică.

De ce întro este forma incorectă?

Forma “întro” este considerată greșită în limba română. Articolul hotărât feminin “o” trebuie să fie separat de prepoziția “în” prin intermediul cratimei pentru a forma corect prepoziția “într-o”.