Corect

Publicat:

Vise sau Visuri? Ambele sunt corecte, dar știi de ce?

Publicat de Daniel

În acest articol ...

Ai întrebări despre pluralul substantivului vis? Vise sau visuri? Află de ce ambele variante sunt corecte și în ce contexte să le folosești.

Un subiect pe care mulți vorbitori de limba română ezită când este vorba de a alege forma corectă este legat de “vise” și “visuri”. Acest articol te ajută să spunești și să scrii corect aceste termeni, explicând forma de plural a substantivului “vis”.

Dacă te-ai întrebat vreodată care e corect, răspunsul este că ambele variante sunt corecte, însă sunt folosite în contexte diferite și definesc realități diferite.

Formele de plural ale substantivului “vis”

Când folosim vise

Când vorbim despre vise, de obicei ne referim la imagini și procese psihice din timpul somnului. Dacă spui “am avut câteva vise ciudate noaptea trecută,” termenul “vise” este cel mai potrivit.

Când folosim visuri

Pe de altă parte, “visuri” sunt mai mult legate de aspirații sau dorințe arzătoare. “Copiii trebuie ajutați să-și împlinească visurile,” aici “visuri” este cuvântul adecvat.

Ce spun DEX și DOOM despre varianta, corectă vise sau visuri?

Conform DEX și DOOM, ambele forme de plural, atât vise cât și visuri, ale substantivului “vis” sunt acceptate, dar în semnificații diferite.

Semnificații diferite și contexte diferite

Într-adevăr, formele de plural au semnificații diferite și sunt folosite în contexte diferite. “Vise” sunt mai apropiate de procese psihice din timpul somnului, în timp ce “visuri” pot fi legate de dorințe arzătoare, meditații, reverii sau aspirații.

Substantive cu forme duble de plural

Limba română are și alte substantive cu forme duble sau multiple de plural. De exemplu, folosim pluralul “rapoarte” când este vorba de relatări oficiale sau atunci când ne referim la prezentările unui studiu, în timp ce “raporturi” sunt folosite în contexte mai generale.

Citește  "Aceeași sau Aceiași" Cum să folosim corect pronumele demonstrativ

Concluzie: Vise sau Visuri? Spune Corect

Atunci când ezitați între “vise” și “visuri”, cel mai important lucru care trebuie știut este că ambele variante sunt corecte, dar cu sensuri diferite care definesc realități diferite. Astfel, adaptarea la sensurilor conduce la o utilizare corectă a termenilor.

În final, fie că vorbim de imagini din somn sau de dorințe arzătoare, important este să înțelegem că ambele forme de plural ale cuvântului “vis” sunt corecte conform DOOM și DEX și să le folosim în contextul potrivit.