Corect

Actualizat:

Opțional sau Obțional? Află Forma Corectă și Acceptată în Limba Română

Publicat de Daniel

În acest articol ...

Acest articol îți oferă răspunsul clar la întrebarea dacă termenul corect este "opțional" sau "obțional", aducându-ți explicații detaliate și exemple concrete.

Scriem Corect: Opțional sau Obțional?

În căutarea modalităților corecte de scriere în limba română, ne întâlnim adesea cu dileme precum “opțional” versus “obțional”. Acesta poate deveni un subiect de confuzie, determinând eroare în comunicarea scrisă.

Cu toții dorim să ne exprimăm într-o manieră gramatical corectă pentru a nu fi interpretați greșit sau pentru a nu părea lipsiți de educație. În acest context, aflarea variantei corecte și acceptate este esențială.

Soluția este simplă: informarea precisă și aplicarea constantă a regulilor limbii române.

Forma Corectă și Acceptată în Limba Română

Conform regulilor actuale de ortografie ale limbii române și specialiștilor de la explicativ.ro, forma corectă este “opțional”.

De ce optional este corect?

  • Răspuns bazat pe etimologie: Termenul “opțional” derivă din latinescul “optionalis”, care sugerează un caracter de opțiune, adică ceva ce nu este obligatoriu, ci la discreție sau facultativ.
  • Respectă regulile fonetice: În limba română, sunetul produs de grupul de litere “ț” este cel care corespunde scrierii și pronunțării acestui cuvânt.
  • Recunoaștere oficială: Dicționarele recente ale limbii române incluzive DEX (Dicționarul explicativ al limbii române) confirmă forma “opțional” ca fiind singura corectă și acceptată.

Forma Incorectă: Obțional

Cuvântul “obțional” este un exemplu de greșeală de scriere. Este incorect din următoarele motive:

  • Nepotrivire fonetică: Limba română nu folosește construcția “obț” pentru a începe un cuvânt.
  • Lipsa fundamentării etimologice: Nu există o bază în limba latină sau în alte limbi din care limba română își trage numeroase împrumuturi care să susțină forma “obțional”.
  • Lipsa recunoașterii oficiale: Niciun dicționar al limbii române nu recunoaște “obțional” ca fiind o formă corectă.

Exemple:

  • Corect: Participarea la seminar este opțională.
  • Incorect: Participarea la seminar este obțională.
Citește  "Numai" sau "Nu mai" – Când folosim legat și când dezlegat în limba română?

Concluzie

Așadar, este esențial să reținem că forma corectă și acceptată în limba română pentru a desemna ceva ce ține de o opțiune și nu este mandatoriu este “opțional”. Prin adoptarea acestei scrieri, ne asigurăm că mesajul nostru este perceput clar și corect. Atenția la detalii precum acesta îmbunătățește calitatea comunicării noastre scrise și reflectă respectul pentru cititorii noștri.