Corect

Actualizat:

Optiune sau obtiune? Descoperă forma corectă în limba română

Publicat de Daniel

În acest articol ...

Limba română este plină de subtilități care pot pune pe gânduri chiar și pe cei mai experimentați vorbitori. Un astfel de exemplu este dilema dintre „optiune” și „obtiune”. Dar care este forma corectă? Vom descoperi în cele ce urmează!

Definiția corectă: opțiune sau obțiune?

FormaCorect/IncorectExemplu de Utilizare
opțiuneCorectAi mai multe opțiuni disponibile pentru plata facturii.
obțiuneIncorect

Opțiune: dreptul de a alege

Termenul corect, „opțiune”, se referă la faptul sau dreptul de a alege între două sau mai multe lucruri. Este un cuvânt derivat din verbul „a opta”, ce înseamnă a alege. În viața de zi cu zi, ne întâlnim cu numeroase opțiuni, fie că este vorba de alegerea unui traseu către muncă, alegerea unui prânz sau chiar alegerea unui curs opțional în școală.

Originea cuvântului “opțiune” își are rădăcinile în latinescul “optio”, ce semnifică alegere sau selecție. Această etimologie subliniază legătura profundă între limba română și cea latină.

În periplul său lingvistic, termenul a fost adaptat și în alte limbi europene, precum franceza, unde a devenit “option”. Adaptarea reflectă flexibilitatea și evoluția lingvistică, păstrând în același timp esența semantică a cuvântului.

Astfel, “opțiune” nu este doar un cuvânt, ci o punte lingvistică și culturală care evidențiază evoluția continuă a vocabularului românesc în contextul schimbărilor sociale și culturale.

Obținue: forma incorectă

Pe de altă parte, forma „obtiune” nu este recunoscută în dicționarele limbii române, fiind considerată incorectă. Este o greșeală comuna să confundăm aceste două forme, însă acum știi care este cea corectă!

Optiune în dex și sinonime

Dex-ul ne oferă o perspectivă clară asupra corectitudinii termenului „opțiune”.

În plus, este important să cunoaștem și sinonimele acestui termen, pentru a ne îmbogăți vocabularul și a înțelege mai bine limba română.

Sinonime pentru „opțiune” includ termeni ca „alegere”, „selecție” sau „preferință”.

Citește  Schi sau Ski? Cum Scriem în Limba Română