Corect

Actualizat:

Gips sau Ghips: Cum Este Corect în Medicină și Construcții

Publicat de Daniel

În acest articol ...

Dacă ai fost vreodată confuz în legătură cu termenii "ghips" și "gips", nu ești singur. Multor vorbitori de limbă română le este dificil să aleagă varianta corectă. Caută în acest articol informații despre cum ortopezii și industria de construcții folosesc aceste cuvinte.

Dacă ai fost vreodată confuz în legătură cu termenii “ghips” și “gips”, nu ești singur. Multor vorbitori de limbă română le este dificil să aleagă varianta corectă. Caută în acest articol informații despre cum ortopezii și industria de construcții folosesc aceste cuvinte.

Ghips sau Gips: Ce Spun Dex-ul și Ortopezii

Indiferent de forma aleasă, este important să știm că ambii termeni sunt corecți. În medicină, ortopezii îl folosesc sub forma de bandaj pentru a imobiliza un membru care prezintă o fractură. Dacă vrei să fii corect în exprimare, referă-te la dicționare ca DEX pentru confirmare.

Ghipsul

Ghipsul este un mineral natural cu duritate mică, având un aspect sticlos sau sidefos ori mătăsos. Este folosit în ajutorul unui pansament făcut din ghips pentru a imobiliza o parte a corpului care prezintă o fractură.

Utilizări Diverse ale Termenului

  • Pansament făcut din Ghips: Ortopezii folosesc pentru a înfășura membrele.
  • Pune în Ghips: Procedura de a pune o parte a corpului în ghips, folosită frecvent de ortopezii în caz de fracturi.
  • Ornament Arhitectonic făcut din Ghips: În construcții, gipsul este folosit pentru a realiza obiecte sau ornamente arhitectonice.

Material și Origine

Proveniența Cuvântului

  • Ghips: Provine din lat. “gypsum”
  • Gips: Provine din germ. “Gips”

Cuvântul “ghips” este, de fapt, un sulfat natural hidratat de calciu, cunoscut și sub formula chimică CaSO4. Varianta “gips” este de asemenea acceptată, și este folosită mai ales în construcții unde materialul sub formă de praf sau carton este amestecat pentru diverse lucrări. Denumirea provine din limba latină și germană.

Cuvinte Corelate

  • Gypsum: Termenul din limba engleză pentru ghips.
  • Ipsos: O variantă a cuvântului în limba română, provenită din latină.
Citește  Corect este mi-ar plăcea și nu mi-ar place. Află de ce!

Concluzie

Ghips și gips sunt ambii termeni corecți: în medicină, ortopezii folosesc ghips pentru a imobiliza un membru cu fractură, în timp ce în construcții, gipsul este folosit ca material pentru obiecte și ornamente arhitectonice.