Când Folosim

Actualizat:

De ce scriem O dată sau odată? Află cum e corect!

Publicat de Daniel

În acest articol ...

Omonimia în limba română poate fi o sursă frecventă de greșeli, iar în cazul "o dată" și "odată", confuzia poate schimba complet sensul unei propoziții.

Omonimia în limba română poate fi o sursă de ambiguitate, iar în cazul “o dată” și “odată”, confuzia poate schimba complet sensul unei propoziții.

De exemplu, dacă vrei să spui “Am fost la munte o dată” (referindu-te la o singură ocazie) și scrii “Am fost la munte odată”, mesajul transmis este ambiguu, sugerând un moment nedefinit în trecut.

Deci, cum decidem când să scriem “o dată” și când “odată”? Iată regulile și exemplele care vă pot ajuta:

“Odată” – adverb de timp

În calitate de adverb, “odată” indică un moment în timp nedeterminat, adesea cu sensul de “cândva”. 

Exemple

 1. “Odată, într-un sat îndepărtat, trăia un bătrân înțelept.”
  • Explicație: Aici, “odată” este folosit ca un adverb de timp cu sensul de “cândva” sau “într-un moment nedefinit din trecut”. Este o expresie folosită des la începutul basmelor românești pentru a indica un moment nespecificat în trecut.
 2. “Trebuie să ajungem la un acord odată pentru toate.”
  • Explicație: În acest context, “odată” are sensul de “definitiv” sau “pentru totdeauna”. Se subliniază ideea că acordul la care se ajunge ar trebui să fie final și să nu mai necesite discuții ulterioare.
 3. De asemenea, “odată” poate fi folosit în expresii ca “odată și-odată”, sugerând ideea de simultaneitate.

“O dată” – numeral adverbial

Acesta se referă la numărul “unu” și este echivalent cu “o singură ocazie”. 

Exemple:

 1. “Am mers la cinema o dată săptămâna trecută.”
  • Explicație: În acest context, “o dată” este folosit ca numeral adverbial și indică frecvența cu care s-a desfășurat o acțiune, în acest caz, vizionarea unui film la cinema. Așadar, exprimă faptul că persoana a mers la cinema o singură ocazie în săptămâna menționată.
 2. “Îți voi arăta cum se face asta, dar doar o dată.”
  • Explicație: Aici, “o dată” este folosit pentru a sublinia că demonstrația sau instrucțiunea va fi oferită o singură ocazie. Este o expresie care adesea sugerează că cel care oferă instrucțiunea se așteaptă ca celălalt să înțeleagă rapid sau să fie atent.
 3. “O dată cu trecerea anilor, am devenit mai înțelept.”
  • Explicație: În această situație, expresia “o dată cu” indică simultaneitatea sau consecutivitatea a două evenimente. Astfel, pe măsură ce anii au trecut (un eveniment), persoana a devenit mai înțeleaptă (al doilea eveniment).
Citește  Atât Timp sau Atâta Timp: Care este Forma Corectă?

Greșeli comune și misconcepții:

 • Un exemplu de confuzie ar fi: “Vreau să încercăm să-l ferim odată de rigorile legii.” Aici, “o dată” ar fi fost corect, indicând o singură ocazie.
 • O altă eroare frecventă este folosirea “odată” în loc de “o dată” atunci când ne referim la o singură ocazie sau la o singură repetiție a unei acțiuni.

Diferența dintre “o dată” și “odată”, pe scurt.

“O dată” se referă la frecvența sau numărul, în timp ce “odată” indică un moment nedefinit în trecut. 

Dacă cuvântul răspunde la întrebarea “cât de des?“, atunci forma corectă este “o dată“.

Dacă se referă la un moment nedefinit în timp, atunci forma corectă este “odată“.