Corect

Actualizat:

Corect mingiile sau mingile?

Publicat de Daniel

În acest articol ...

Descoperă în acest articol care este forma corectă: mingiile sau mingile – și motivul pentru care o variantă este acceptată, iar cealaltă nu.

În limba română, există anumite cuvinte care ne pun adesea în dificultate atunci când trebuie să decidem care este forma corectă de plural. Printre acestea se numără și cazul „mingie sau minge”.

Când vine vorba de pluralul substantivului „minge”, o mare confuzie apare între variantele „mingile” și „mingiile”. Mulți se întreabă care este forma corectă și de ce.

Care Este Forma Corectă și De Ce?

Forma corectă, conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX), este „mingile”. Acesta este pluralul substantivului „minge”, care se referă la un obiect sferic sau rar ovoidal, adesea umplut cu aer sau alt tip de gaz, confecționat din cauciuc, piele, material plastic etc., utilizat în diverse jocuri sportive, gimnastica, fotbal, etc.

De ce „mingile” și nu „mingiile”?


– „Mingiile” adaugă un i suplimentar care nu este necesar și nu respectă regulile de formare a pluralului în limba română pentru cuvinte terminate în -e.

Exemple corecte:


– Am cumpărat două mingi pentru meciul de mâine.
– Copiii se joacă cu mingile în parc.

Tabel de comparatie:

Formă SingularFormă PluralCorect/Incorect
mingemingiileIncorect
mingemingileCorect

Concluzie

Așadar, ca să scriem sau să vorbim corect, trebuie să folosim forma „mingile” pentru pluralul cuvântului „minge”. Este important să ne aducem aminte de această regulă, pentru a comunica eficient și corect gramatical în limba română. Prin alegerea formei corecte, evităm confuziile și ne asigurăm că mesajul nostru este înțeles de toți interlocutorii.

Citește  Forma Corectă dintre Desumflat sau Dezumflat