La fel sau la fel
Corect

Actualizat:

De ce spui la fel și nu lafel? Află cum se scrie corect gramatical

Publicat de Daniel

În acest articol ...

Descoperă cum folosirea corectă a expresiei "la fel", compusă din cuvintele "la" și "fel" și scrisă separat, îmbogățește limba română.

Ce este “la fel”?

“La fel” este o expresie adverbială care indică egalitatea sau similaritatea între două sau mai multe lucruri sau situații. Este formată din cuvintele “la” și “fel”, fiind scrisă separat.

Iată câteva moduri comune de folosire a expresiei “la fel”:

  1. Egalitate sau concordanță: “Azi este ziua ta de naștere? Uau, și pe mine mă bucură sărbătorile. La fel și eu am ziua de naștere astăzi!” În acest exemplu, “la fel” indică faptul că ambele persoane sărbătoresc ziua de naștere în aceeași zi.
  2. Similitudine: “Amândoi avem părul negru și ochii căprui. Suntem la fel de înalți și avem aceeași pasiune pentru artă.” Aici, “la fel” subliniază similitudinea dintre două persoane sau caracteristici ale acestora.
  3. Dorință sau urare reciprocă: “Să ai o zi frumoasă! La fel și ție!” Această formulă se folosește pentru a transmite dorințe bune sau urări de bine, arătând că persoana își dorește același lucru și pentru interlocutorul său.

Forma corectă este “la fel”.

Expresia “la fel” este utilizată pentru a exprima o egalitate sau similitudine între două sau mai multe elemente, în general în contextul răspunsurilor la saluturi sau urări.

Folosire încorectă este folosită în limba romana: lafel

Forma “lafel” este considerată greșită în limba română. Lipsa spațiului între “la” și “fel” nu respectă regulile ortografice și nu indică corect expresia adverbială.

Citește  Gips sau Ghips: Cum Este Corect în Medicină și Construcții