Corect

Publicat:

Cum se Scrie Corect: Aduceți sau Aduce-ți?

Publicat de Daniel

În acest articol ...

Conjugarea corectă a verbului și utilizarea cratimei sunt esențiale pentru a comunica eficient și corect în limba română. În acest articol, vom explora modul corect de a scrie și de a folosi formele verbale “aduceți” și “aduce-ți”. Conjugarea Verbului “Aduce” în Modul Imperativ În modul imperativ, verbul “a aduce” se conjugă astfel: Observăm că forma “aduceți” este corectă și se utilizează atât la singular, când ne adresăm respectuos, cât și la plural. Tabel Comparativ: “Aduceți” vs “Aduce-ți” Criteriu Aduceți Aduce-ți Corect ✔ ✖ Utilizare Formal/Plural Incorect Exemplu Aduceți-mi cartea Aduce-ți-mi cartea Forma “aduce-ți” nu este corectă conform regulilor gramaticale ale limbii române. Cratima este folosită în mod greșit în acest caz. Când se Utilizează Cratima? Cratima se utilizează în anumite situații pentru a indica o legătură între cuvinte, de exemplu, în cazul unor forme verbale care implică un pronume reflexiv: spală-te, uită-te, etc. Însă, în cazul verbului “a aduce”, cratima nu este necesară. Exemplificare: “Aduceți” în Propoziții Concluzii și Recomandări Conjugarea corectă a verbelor și utilizarea corectă a cratimei sunt esențiale pentru a menține claritatea și acuratețea în comunicarea în limba română. Este recomandabil să consultăm resurse gramaticale de încredere sau să solicităm ajutorul unui expert în limba română atunci când avem îndoieli. Citește  De ce spunem Creez și nu Creiez? Află conjugarea verbului "A Crea".

Conjugarea corectă a verbului și utilizarea cratimei sunt esențiale pentru a comunica eficient și corect în limba română. În acest articol, vom explora modul corect de a scrie și de a folosi formele verbale “aduceți” și “aduce-ți”.

Conjugarea Verbului “Aduce” în Modul Imperativ

În modul imperativ, verbul “a aduce” se conjugă astfel:

 • Singular:
  • Tu: adu
  • Dumneata: aduceți
 • Plural:
  • Voi: aduceți
  • Dumneavoastră: aduceți

Observăm că forma “aduceți” este corectă și se utilizează atât la singular, când ne adresăm respectuos, cât și la plural.

Tabel Comparativ: “Aduceți” vs “Aduce-ți”

CriteriuAducețiAduce-ți
Corect
UtilizareFormal/PluralIncorect
ExempluAduceți-mi carteaAduce-ți-mi cartea

Forma “aduce-ți” nu este corectă conform regulilor gramaticale ale limbii române. Cratima este folosită în mod greșit în acest caz.

Când se Utilizează Cratima?

Cratima se utilizează în anumite situații pentru a indica o legătură între cuvinte, de exemplu, în cazul unor forme verbale care implică un pronume reflexiv: spală-te, uită-te, etc. Însă, în cazul verbului “a aduce”, cratima nu este necesară.

Exemplificare: “Aduceți” în Propoziții

 • Aduceți documentele la birou, vă rog.
 • Pot să aduc și eu ceva? Da, aduceți și voi băutura.

Concluzii și Recomandări

 • Forma corectă este “aduceți” și este folosită în mod formal sau la plural.
 • Este important să înțelegem regulile de conjugare a verbului și când este necesară utilizarea cratimei pentru a evita confuzii și greșeli gramaticale.

Conjugarea corectă a verbelor și utilizarea corectă a cratimei sunt esențiale pentru a menține claritatea și acuratețea în comunicarea în limba română. Este recomandabil să consultăm resurse gramaticale de încredere sau să solicităm ajutorul unui expert în limba română atunci când avem îndoieli.