Corect

Publicat:

Corect seminarii sau seminare

Publicat de Daniel

În acest articol ...

Acest articol clarifică formele plurale corecte ale cuvântului "seminar" și explică de ce anumite forme sunt preferate în contextul limbii române.

Când vine vorba de pluralul cuvântului “seminar”, multe persoane se întreabă care este forma corectă: seminarii sau seminare? În mediul academic și nu numai, ambele forme circulă, creând confuzie și discuții. Alegerea corectă a formei plurale nu este doar o chestiune de preferință personală, ci reflectă înțelegerea și respectarea normelor limbii române.

Forma Corectă este Seminare

Conform DEX (Dicționarul Explicativ al Limbii Române) și DOOM (Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române), forma corectă de plural pentru cuvântul “seminar” este “seminare”. Această formă este utilizată pentru a desemna atât o formă de activitate didactică în cadrul învățământului superior, prin care studenții fixează și adâncesc cunoștințele predate la curs sau execută lucrări practice sub conducerea unui profesor, cât și pentru a se referi la un mediu pentru pregătirea preoților.

  • De ce este corect: “Seminare” este în concordanță cu regulile de formare a pluralului în limba română. Aceasta reflectă modul corect și tradițional de a exprima pluralul pentru cuvinte care la singular se termină în “ar”.

Forma Incorectă: Seminarii

Deși “seminarii” poate fi auzit în vorbirea coloquială, această formă este considerată incorectă din punct de vedere gramatical pentru contextul unei activități didactice. Totuși, trebuie menționat că formarea pluralului în “ii” este frecventă în limba română, dar nu se aplică în acest caz.

  • De ce este incorect: “Seminarii” poate induce în eroare, sugerând că acesta ar fi pluralul adecvat conform regulilor generale, ceea ce nu este cazul pentru cuvântul “seminar” atunci când ne referim la activitatea didactică.

Exemple:

  • Corect: Particip la trei seminare săptămâna aceasta.
  • Incorect: Am fost la patru seminarii lunile trecute.
Citește  Cum spui corect: Implante sau Implanturi?

Concluzie

Clarificarea dintre “seminarii” și “seminare” este esențială pentru a folosi corect limba română, în special în context academic. Forma corectă este “seminare”, iar utilizarea acesteia reflectă o înțelegere și respectare a regulilor limbii. Este important să fim conștienți de formele corecte și să le aplicăm în comunicarea noastră, atât scrisă, cât și vorbită, pentru a menține claritatea și precizia exprimării.