Corect

Publicat:

Pieptăn sau Pieptene? Află cum se scrie corect!

Publicat de Daniel

În acest articol ...

În spațiul limbii române, se întâlnesc deseori confuzii legate de forma corectă a cuvântului „pieptăn”. Întrebarea care apare cel mai des este: „pieptăn” sau „pieptene”? Să explorăm împreună această temă pentru a dezvălui forma corectă! Pieptăn sau Pieptene: Călătorie prin DEX Potrivit DEX (Dicționarul Explicativ), termenul corect este „pieptăn”: Cuvântul provine din latinescul „pecten” și este folosit în mod corect în forma „pieptăn” atât la singular, cât și în genitiv-dativ: „pieptănului”. Exemplu de utilizare: Forma corectă în diferite contexte: Forma Exemplu pieptăn Am uitat pieptănul acasă. piepteni Mi-am cumpărat trei piepteni diferiți. Pieptene: Un Termen Incorect Conform sursei ortografice, „pieptene” nu este forma corectă și nu ar trebui utilizată în comunicare. Acest cuvânt nu se regăsește în DEX sau în alte surse lexicografice de încredere. Prin urmare, fraze ca „Mi-am pierdut pieptenele” sau „Acest pieptene este frumos” nu sunt corecte. Confruntarea cu Cuvinte Învecinate Forma Corectă în Diferite Situații Context Formă corectă Exemplu Toaletă pieptăn Mă pieptăn în fiecare dimineață cu un pieptăn de os. Textile pieptăn Fibrele textile sunt pieptănate cu un pieptăn special. Această explorare a formei corecte pentru cuvântul „pieptăn” aduce lumină în disputa lingvistică. Fie că discutăm despre un obiect de toaletă sau despre un instrument utilizat în prelucrarea fibrelor textile, „pieptăn” rămâne forma corectă, validată de dicționarele limbii române. Înfrumusețați-vă limbajul păstrând această formă corectă în vocabularul vostru zilnic! Citește  De ce spunem într-adevăr și nu întradevăr? Citește și scrie corect!

În spațiul limbii române, se întâlnesc deseori confuzii legate de forma corectă a cuvântului „pieptăn”. Întrebarea care apare cel mai des este: „pieptăn” sau „pieptene”? Să explorăm împreună această temă pentru a dezvălui forma corectă!

Pieptăn sau Pieptene: Călătorie prin DEX

Potrivit DEX (Dicționarul Explicativ), termenul corect este „pieptăn”:

 • Pieptăn: substantiv masculin cu pluralul „piepteni”
  • Obiect de toaletă utilizat pentru a pieptăna părul.
  • Unealtă folosită pentru a pieptăna fibrele textile.

Cuvântul provine din latinescul „pecten” și este folosit în mod corect în forma „pieptăn” atât la singular, cât și în genitiv-dativ: „pieptănului”.

Exemplu de utilizare:

 • „Mi-am cumpărat un pieptăn nou.”
 • „Părul acesta necesită un pieptăn cu dinți rari.”

Forma corectă în diferite contexte:

 • Singular: pieptăn
 • Plural: piepteni
FormaExemplu
pieptănAm uitat pieptănul acasă.
piepteniMi-am cumpărat trei piepteni diferiți.

Pieptene: Un Termen Incorect

Conform sursei ortografice, „pieptene” nu este forma corectă și nu ar trebui utilizată în comunicare. Acest cuvânt nu se regăsește în DEX sau în alte surse lexicografice de încredere. Prin urmare, fraze ca „Mi-am pierdut pieptenele” sau „Acest pieptene este frumos” nu sunt corecte.

Confruntarea cu Cuvinte Învecinate

 • piaptăn: Deși se aude în mod obișnuit în anumite dialecte sau graiuri, „piaptăn” nu este acceptat în standardul limbii române.
 • pieptan: Acest termen nu este recunoscut în dicționarele limbii române ca variantă a cuvântului „pieptăn”.

Forma Corectă în Diferite Situații

ContextFormă corectăExemplu
ToaletăpieptănMă pieptăn în fiecare dimineață cu un pieptăn de os.
TextilepieptănFibrele textile sunt pieptănate cu un pieptăn special.

Această explorare a formei corecte pentru cuvântul „pieptăn” aduce lumină în disputa lingvistică. Fie că discutăm despre un obiect de toaletă sau despre un instrument utilizat în prelucrarea fibrelor textile, „pieptăn” rămâne forma corectă, validată de dicționarele limbii române. Înfrumusețați-vă limbajul păstrând această formă corectă în vocabularul vostru zilnic!