Corect

Publicat:

Panglică sau Pamblică: Cum E Corect?

Publicat de Daniel

În acest articol ...

Panglică sau pamblică? Multă lume se confruntă cu acest dubiu atunci când vine vorba despre a alege forma corectă a acestui cuvânt. Articolul de față își propune să lămurească această dilemă, oferindu-ți toate informațiile de care ai nevoie pentru a scrie corect. Ce Spune DEX-ul Despre Panglică și Pamblică Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX): Tabel Comparativ: Panglică vs. Pamblică Panglică Pamblică Definiție Fâșie îngustă de material textil Fâșie îngustă de bumbac, de mătase etc. Folosire Mai ales ca podoabă la îmbrăcămintea feminină Ca ornament sau pentru diverse legături DEX Da, menționat Da, menționat Acceptat în vorbire standard Da Da Cum Să Scrii Corect: Explicații și Context Când și Cum Să Folosești Fiecare Termen Concluzii: Ce Formă Să Folosim? Ambele cuvinte, „panglică” și „pamblică”, sunt corecte și recunoscute de DEX. Diferența dintre ele este subtilă și, în mare, ține de contextul în care alegem să le folosim. Forma Corectă de Plural Încheiere Așadar, fie că alegi să folosești „panglică” sau „pamblică”, ambele sunt corecte. Totul depinde de context și de preferințele tale în exprimare. Sperăm că acest articol ți-a fost de ajutor și că acum poți scrie cu încredere, fără să mai ai dubii legate de aceste cuvinte! Citește  Scrie Corect: Tăiței sau Tăieței?

Panglică sau pamblică? Multă lume se confruntă cu acest dubiu atunci când vine vorba despre a alege forma corectă a acestui cuvânt. Articolul de față își propune să lămurească această dilemă, oferindu-ți toate informațiile de care ai nevoie pentru a scrie corect.

Ce Spune DEX-ul Despre Panglică și Pamblică

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române (DEX):

 • Panglică se definește ca fiind o „fâșie îngustă de material textil, folosită mai ales ca podoabă la îmbrăcămintea feminină sau la pălărie”.
 • Pamblică este descrisă similar: „fâșie îngustă de bumbac, de mătase etc., folosită ca ornament sau pentru diverse legături”.

Tabel Comparativ: Panglică vs. Pamblică

PanglicăPamblică
DefinițieFâșie îngustă de material textilFâșie îngustă de bumbac, de mătase etc.
FolosireMai ales ca podoabă la îmbrăcămintea femininăCa ornament sau pentru diverse legături
DEXDa, menționatDa, menționat
Acceptat în vorbire standardDaDa

Cum Să Scrii Corect: Explicații și Context

 • Folosirea Corectă: Ambele forme, „panglică” și „pamblică”, sunt acceptate în limba română și se regăsesc în DEX. Prin urmare, poți utiliza ambii termeni, însă trebuie să fii conștient(ă) de ușoarele diferențe de utilizare și conotație dintre ei.
 • În Context:
  • „Am cumpărat o panglică roșie pentru a împodobi bradul.”
  • „Am găsit o pamblică veche în cutia cu amintiri.”

Când și Cum Să Folosești Fiecare Termen

 • Panglică:
  • Contexte mai formale
  • În vorbirea și scrierea curentă
 • Pamblică:
  • Contexte mai poetice sau arhaice
  • În texte literare sau expresii vechi

Concluzii: Ce Formă Să Folosim?

Ambele cuvinte, „panglică” și „pamblică”, sunt corecte și recunoscute de DEX. Diferența dintre ele este subtilă și, în mare, ține de contextul în care alegem să le folosim.

Forma Corectă de Plural

 • Panglică → Panglice
 • Pamblică → Pamblice

Încheiere

Așadar, fie că alegi să folosești „panglică” sau „pamblică”, ambele sunt corecte. Totul depinde de context și de preferințele tale în exprimare. Sperăm că acest articol ți-a fost de ajutor și că acum poți scrie cu încredere, fără să mai ai dubii legate de aceste cuvinte!