iau sau i-au
Când Folosim

Actualizat:

Iau sau I-au: Cum este corect?

Publicat de Daniel

În acest articol ...

În acest articol, ne propunem să clarificăm această dilemă, oferind explicații precise și exemple practice pentru a înțelege diferența dintre cele două cuvinte. Vom explora sensurile fiecărui termen și modul corect de utilizare în propoziții, astfel încât cititorii să dobândească o înțelegere clară și să-și îmbunătățească abilitățile lingvistice.

În cadrul limbii române, există uneori cuvinte asemănătoare ca formă, dar cu semnificații complet diferite, care pot crea confuzie în utilizare. Unul dintre aceste seturi de cuvinte este reprezentat de “iau” și “i-au”. Mulți vorbitori de limba română se întreabă când și cum să le utilizeze corect, având în vedere că fiecare dintre ele are un rol bine definit în construcția frazelor.

Când folosim “iau” legat corect?

Cuvântul “iau” este forma de prezent a verbului “a lua”. Acesta se folosește pentru a exprima acțiunea de a lua sau de a lua în posesie ceva. “Iau” este utilizat atunci când cineva efectuează o acțiune de a prelua sau de a deține ceva fizic sau abstract. Această formă este comună în comunicarea de zi cu zi și este esențială pentru a descrie activitățile cotidiene.

Se folosește “iau” pentru a exprima acțiuni precum:

 1. Preluarea unui obiect fizic: “Iau cheile mașinii din buzunar.”
 2. Obținerea sau cumpărarea unui produs: “În fiecare dimineață, iau o cafea de la cafenea.”
 3. Adoptarea unei decizii: “Decide repede și iau o hotărâre înțeleaptă.”
 4. Participarea la un mijloc de transport: “În fiecare dimineață, iau autobuzul spre muncă.”
 5. În primirea unei sarcini sau responsabilități: “Din cauza experienței sale, iau rolul de lider în proiect.”

Prin folosirea corectă a cuvântului “iau”, putem exprima acțiunile noastre, obținând o comunicare clară și precisă în limba română.

Când folosim “i-au” legat corect?

Cuvântul “i-au” este format din pronumele personal “i” (la persoana a treia plural) și auxiliarul “au” (forma de prezent a verbului “a avea”). Se folosește pentru a exprima acțiunea de a avea sau de a poseda ceva în cazul acestor persoane (a treia persoană plural). “I-au” este o construcție gramaticală complexă, utilizată în propoziții în care se face referire la mai multe persoane care dețin sau posedă un obiect sau o calitate.

Citește  Atât Timp sau Atâta Timp: Care este Forma Corectă?

Exemple “i-au” scris dezlegat

Se folosește “i-au” atunci când vrem să exprimăm că o anumită acțiune sau proprietate aparține mai multor persoane simultan. Această formă este foarte importantă pentru a arăta posesia sau deținerea unui obiect, calitate sau atribut de către un grup de indivizi sau de către cineva față de alții.

 1. “Ei i-au cumpărat o carte nouă.”
  Aici, “i-au” se referă la mai multe persoane care au efectuat acțiunea de a cumpăra o carte pentru cineva anume.
 2. “Copiii i-au spus părinților despre excursie.”
  În acest caz, “i-au” arată că mai mulți copii au comunicat acțiunea de a spune părinților despre excursie.

Prin utilizarea corectă a lui “i-au”, putem exprima în mod precis posesia, deținerea sau atribuirea unei acțiuni către mai multe persoane, facilitând comunicarea clară și coerentă în limba română.

Concluzie

În concluzie, distincția între “iau” și “i-au” reprezintă un aspect esențial al limbii române, iar înțelegerea corectă a utilizării lor este crucială pentru o comunicare clară și precisă. “Iau” este forma de prezent a verbului “a lua” și exprimă acțiunea de a lua sau de a lua în posesie ceva, referindu-se la o singură persoană sau grup de persoane. Pe de altă parte, “i-au” este o construcție formată din pronumele personal “i” la persoana a treia plural și auxiliarul “au” (forma de prezent a verbului “a avea”), utilizată pentru a arăta posesia sau deținerea unui obiect, calitate sau acțiune de către mai multe persoane simultan.