Efectuează sau Efectuiază
Corect

Actualizat:

Efectuează sau Efectuiază: Află conjugarea corectă a verbului a efectua.

Publicat de Daniel

În acest articol ...

Conjugarea corectă și elegantă a verbului „a efectua” este simplă și directă. De exemplu, în timpul prezent, noi spunem „eu efectuez”, „tu efectuezi”, „el/ea efectuează”, și așa mai departe.

Limba română este bogată în verbe și forme verbale, iar conjugările acestora pot uneori să provoace confuzii. Un astfel de caz este conjugarea verbului “a efectua”.

Să vedem care este forma corectă: “efectuează” sau “efectuiază”?

Ce înseamnă “a efectua”?

Verbul “a efectua” se referă la actul de a realiza, a îndeplini sau a înfăptui ceva. Este un verb des folosit în limba română, cu o gamă largă de aplicații în diferite contexte.

Corect este efectuează sau efectuiază?

Forma “efectuiază” nu este recunoscută ca fiind corectă în conjugarea verbului “a efectua”. Așadar, forma corectă și acceptată este “efectuează”.

Conjugarea corectă a verbului “a efectua” în timpul prezent, modul indicativ, persoana a treia singular este “efectuează”.

Această formă se folosește atunci când ne referim la o acțiune care este îndeplinită de către subiect în momentul vorbirii sau în mod repetat.

Exemplu: “Ea efectuează toate sarcinile cu precizie.”

Tabel de conjugare “a efectua”.

Pentru a clarifica utilizarea corectă, iată o tabelă de conjugare a verbului “a efectua” la timpul prezent, modul indicativ:

PersoanaConjugare
Euefectuez
Tuefectuezi
El/Eaefectuează
Noiefectuăm
Voiefectuați
Ei/Eleefectuează

Concluzii

  • “Efectuează” este forma corectă de conjugare a verbului “a efectua” pentru persoana a treia singular, timpul prezent, modul indicativ.
  • “Efectuiază” nu este o formă recunoscută și nu ar trebui utilizată..
Citește  Aragaze sau Aragazuri? Care este forma corectă de plural a cuvântului aragaz.