creez sau creiez
Corect

Actualizat:

De ce spunem Creez și nu Creiez? Află conjugarea verbului “A Crea”.

Publicat de Daniel

În acest articol ...

Învață cum să scrii corect gramatical forma corectă a verbului "a crea" - creez sau creiez.

Dacă te-ai întrebat vreodată care este forma corectă, “creez” sau “creiez”, atunci ai ajuns în locul potrivit. În acest articol, vei afla răspunsul clar și definitiv.

Conjugarea Verbului “A Crea”

Din punct de vedere gramatical, forma corectă este “creez”. Aceasta este forma verbului “a crea” conjugat la persoana I singular a modului indicativ prezent. Deci, corect se scrie “Eu creez”.

  • eu creez
  • tu creezi
  • el/ea creează
  • noi creăm
  • voi creați
  • ei/ele creează

De ce “creez” și nu “creiez”?

Forma “creiez” este greşită. Filologi și regulile limbii române confirmă faptul că “creez” este forma corectă. Când vorbim despre crearea de ceva nou, fie că e un proiect, o idee, sau orice altceva, spunem “Eu creez”.

Ce spun regulile limbii române?

Din punct de vedere gramatical, “creez” este absolut corect. Este cea ce se regăsește în dicționarele de specialitate și este forma acceptată în limbajul academic, media și literatura de specialitate.

Cum să scriem și să pronunțăm corect?

Foarte simplu: creez se scrie cu două “e” și un “z” la final. Se pronunță exact cum se scrie, fără nicio vocală suplimentară.

Alte forme ale verbului “a crea”

Verbul “a crea” are mai multe forme în funcție de timp și persoană. De exemplu, “Tu creezi”, “Ei creează”, “Noi creăm”. Acest verb se poate conjuga în diverse moduri, dar reține că forma “creiez” nu este acceptată în niciun context.

Reține. Creez sau creiez?

  1. Forma corectă este “creez”, confirmat de regulile gramaticale ale limbii române.
  2. “Creiez” este o formă greșită și nu trebuie folosită.
  3. Verbul “a crea” are mai multe forme, dar toate respectă regulile limbii române.
Citește  Corect: "Vor Fi" sau "Vor Fii"?

Acum că știi care este varianta corectă, îți poți exprima ideile mai clar și corect. Fie că scrii un email, un articol sau vorbești în public, folosind forma corectă “creez”, mesajul tău va fi perceput ca fiind mai credibil.