Corect

Publicat:

Corect complectat sau completat?

Publicat de Daniel

În acest articol ...

Află cum se scrie corect în limba română și îmbunătățește-ți scrisul cu reguli simple.

În limba română, există cuvinte care adesea sunt confundate sau scrise incorect. Confuzia între “complectat” și “completat” este o greșeală frecventă și poate duce la îndoieli serioase când vine vorba de scrierea corectă.

Acest articol îți va explica forma corectă și de ce, plus îți va oferi exemple pentru a înțelege mai bine.

“Completat” sau “Complectat”?

Care este forma corectă și de ce?

Forma corectă este “completat”. Acesta este participiul trecut al verbului “a completa”, care înseamnă a adăuga ce lipsește pentru ca ceva să fie întreg sau pentru a finaliza un ansamblu. Acesta provine din latinescul completare, care are exact acest sens.

Tabel de comparație

Forma corectăForma incorectă
completatcomplectat

Care este forma incorectă și de ce?

“Complectat” nu este o formă acceptată în limba română. Deși este o eroare des întâlnită, niciun dicționar standard al limbii române nu o recunoaște. Acesta pare să fie un caz tipic de eroare produsă din similitudinea fonetică cu alte cuvinte admise sau din confuzia cu alte formări verbale.

Exemple

  • Ai completat deja formularul de înscriere?
  • Toate câmpurile trebuie să fie completate.
  • Documentul a fost completat corect.

Concluzie

În scrisul formal, trebuie întotdeauna să folosești forma “completat”. Acesta este singurul mod gramatical corect de a exprima ideea de finalizare sau adăugare necesară. “Complectat”, deși frecvent întâlnit în limbajul colocvial, rămâne incorect din punct de vedere lingvistic. Asigură-te că alegi cuvintele cu atenție pentru a comunica clar și corect, fie că este vorba de lucrări scrise, documente oficiale sau chiar comunicări online. Această mică atenție la detalii reflectă profesionalism și respect pentru limba română.