Corect

Publicat:

Corect complectat sau completat?

Publicat de Daniel

În acest articol ...

Află cum se scrie corect în limba română și îmbunătățește-ți scrisul cu reguli simple.

În limba română, există cuvinte care adesea sunt confundate sau scrise incorect. Confuzia între “complectat” și “completat” este o greșeală frecventă și poate duce la îndoieli serioase când vine vorba de scrierea corectă.

Acest articol îți va explica forma corectă și de ce, plus îți va oferi exemple pentru a înțelege mai bine.

“Completat” sau “Complectat”?

Care este forma corectă și de ce?

Forma corectă este “completat”. Acesta este participiul trecut al verbului “a completa”, care înseamnă a adăuga ce lipsește pentru ca ceva să fie întreg sau pentru a finaliza un ansamblu. Acesta provine din latinescul completare, care are exact acest sens.

Tabel de comparație

Forma corectăForma incorectă
completatcomplectat

Care este forma incorectă și de ce?

“Complectat” nu este o formă acceptată în limba română. Deși este o eroare des întâlnită, niciun dicționar standard al limbii române nu o recunoaște. Acesta pare să fie un caz tipic de eroare produsă din similitudinea fonetică cu alte cuvinte admise sau din confuzia cu alte formări verbale.

Exemple

  • Ai completat deja formularul de înscriere?
  • Toate câmpurile trebuie să fie completate.
  • Documentul a fost completat corect.

Concluzie

În scrisul formal, trebuie întotdeauna să folosești forma “completat”. Acesta este singurul mod gramatical corect de a exprima ideea de finalizare sau adăugare necesară. “Complectat”, deși frecvent întâlnit în limbajul colocvial, rămâne incorect din punct de vedere lingvistic. Asigură-te că alegi cuvintele cu atenție pentru a comunica clar și corect, fie că este vorba de lucrări scrise, documente oficiale sau chiar comunicări online. Această mică atenție la detalii reflectă profesionalism și respect pentru limba română.

Citește  Spui corect a-mi sau ami? Află acum.