Corect

Publicat:

Chitare sau Chitari? Află Cum Se Scrie Corect

Publicat de Daniel

În acest articol ...

Acest articol te va ghida spre forma corectă de plural pentru cuvântul "chitară" și îți va oferi detalii legate de regulile limbii române care stau la baza acestei formări.

În lumea muzicii, deseori apare întrebarea: cum se scrie corect la plural, “chitare” sau “chitari”? Confuzia este frecventă și poate conduce la greșeli de scriere.

Greșelile de scriere nu doar că pot afecta percepția celorlalți despre nivelul nostru de educație, dar pot și scădea calitatea comunicării noastre scrise, mai ales atunci când vine vorba de termeni specifici unor domenii precum muzica.

Vă voi explica forma corectă de plural pentru cuvântul “chitară”, oferind detalii bazate pe regulile limbii române și exemplificând pentru o înțelegere mai bună.

Forma corectă de plural: Chitare

Forma corectă de plural pentru “chitară” este “chitare”. Acest plural se conformează regulilor generale ale limbii române pentru cuvinte de gen feminin care se termină în “-ă”.

De ce “chitare”?

 • Regula limbii:
  Limba română specifică că majoritatea cuvintelor de gen feminin care se termină în “-ă” la singular formează pluralul în “-e”.
 • Exemple:
 • Singular: chitară
 • Plural: chitare

Forma incorectă: Chitari

“Chitari” este o formă incorectă de plural pentru cuvântul “chitară”. Această eroare poate rezulta dintr-o analogie greșită cu alte limbi sau din confuzia generată de regulile de pluralizare complexe ale limbii române.

De ce nu “chitari”?

 • Gramatica limbii române:
  Limba română are reguli specifice pentru formarea pluralului, iar “chitari” nu se încadrează în aceste reguli pentru cuvinte de gen feminin.
 • Exemple incorecte:
 • Incorect: chitari

Concluzie

A folosi forma corectă de plural pentru cuvântul “chitară” nu doar că reflectă o înțelegere corectă a limbii române, dar și o respectare a specificităților acesteia. În cazul nostru, forma corectă este “chitare”. Acest articol a oferit o explicație detaliată și exemplificată pe această temă, sperând să clarifice orice confuzie și să promoveze scrierea corectă în limbajul muzical și nu numai. Scrierea corectă reflectă nu doar cunoștințele noastre, ci și respectul pentru detaliile și finetea limbii române.